teisipäev, 22. juuni 2010

Valel on lühikesed jalad, aga kiired autod ja head advokaadid

Jah, ausalt tegutsemine peaks tooma positiivsed tulemused. Ütleb ju eesti vanasõnagi, et valel on lühikesed jalad. Kuid teravkeeled lisavad: "Mis sest, et lühikesed, kiired autod ja head advokaadid ajavad asja ära!"
Jätkan kaks nädalat tagasi alustatud Stephen R Covey Esmatähtis esikohale, 21.sajandi liidri ajakorralduse käsiraamatu tutvustamist.
Eelmistes kirjades oli juttu kahest fundamentaalsest ideest, millest sõltub vastus sellele, mis siis ikkagi on esmatähtis ja kuhu oma ajaressurss suunata: nelja inimliku vajaduse ja võime teostamisest ja õige põhjakaare printsiipidest.

Printsiipide juures peaks kindlasti rääkima ka sellest, mida printsiibid ei ole. Printsiibid siinses kontekstis ei ole väärtushinnangud. Keskendumine väärtushinnangutele on üks peamisi illusioone, millest lähtub traditsiooniline lähenemine ajakorraldusele. See sunnib meid kujutlema oma edu, püstitama endale eesmärke, ronima mööda redelit ülespoole. Väärtushinnangute olemus ütleb, et esmatähtsad asjad on minu prioriteedid. Mina ise otsustan mida hindan ja asun siis tõhusalt asja kallale. See võib viia vaid ülbuseni, kus me hakkame arvama, et oleme ise endale seaduseks ja näeme teistes vaid „asju“ või vahendeid, mis aitavad meil soovitut saavutada.

 Oma koolitustel näen ma pidevalt kui kuratlikult raske see teema tegelikult on. On üks lihtne soovitus, kuidas vahet teha, kas tegemist on printsiibi või väärtushinnanguga. Mõtle, kas on võimalik pikaajaliselt elada selle järgi, olles ka sisemiselt rahul iseendaga, magada hästi ja sügavalt, ilma hirmu või südamekripeldusi tundmata.
Covey kirjutab, et millegi väärtustamine ei too endaga kaasa elu kvaliteeti mõjutavaid tulemusi …..välja arvatud juhul, kui me väärtustame printsiipe. Kõik soovid ja koguni kõik teod maailmas kokku, juhul kui nad ei tugine kehtivatele printsiipidele, ei suuda tagada elu kvaliteeti parandavaid tulemusi. Pelgalt unistamisest ei piisa. Pelgalt eesmärkide püstitamisest või redeleid mööda ronimisest ei piisa. Jõupingutused peavad olema rajatud reaalsusele, mis annavad tulemuse. Ainult sel juhul tasub unistada ja püstitada eesmärke.

Printsiibid ei ole pelgalt praktilised tegevused. Keerulistes olukordades me otsime turvalisust tegutsemises – kindlates ettekirjutustes, meetodites. Me võime ühes olukorras mingi konkreetse tegevusega tulemuse saavutada, kuid mõnes teises situatsioonis see tegevus või meetod ei pruugi sobida. Näiteks, kasutada populaarseid müügitehnikaid. Ühe inimesega suheldes need töötavad, aga teise inimese juures mitte. Kuid kõigi inimeste juures toimib printsiip, et püüa esmalt teda mõista ja alles siis olla ise mõistetud. Ja väga lihtsal põhjusel, me kõik vajame olla mõistetud - see lihtsalt on universaalne.

Printsiipide jõud seisab selles, et nad on universaalsed, ajatud tõed. Kui me neid mõistame ja õpime neid rakendama oma elus, suudame kiiresti kohaneda iga muutusega. Õpetades oma lastele tegevuste asemel printsiipe või näidates, millistele printsiipidele on praktilised tegevused rajatud, valmistame me nad paremini ette toimetulekuks tuleviku tundmatute väljakutsetega. Praktilise tegevuse mõistmine võib aidata meil toime tulla antud hetke väljakutsega, kuid printsiibi mõistmine aitab toime tulla nii selle hetke probleemiga kui võimendab meie toimetulekut ka tuhandete tuleviku väljakutsetega.

Printsiipide puhul ei ole tegemist religiooniga. Erinevates maailma osades tänatakse Stephen R Covey´t küll „kristliku eetika elustamise eest“ või „Budda õpetuse meeldetuletamise“ eest, sest printsiipe tunnustavad ka kõik religioonid. Kuid siin pole jutt mitte lunastusest või surmajärgsest elust ega isegi mitte nende printsiipide allikast, sest need väljuvad antud raamatu raamidest.

Seega jutt pole mitte väärtushinnangutest, tegevustest ega religioonist vaid jutt käib õige põhjakaare reaalsusest, millele tugineb elu kvaliteet. Need printsiibid tegelevad asjadega, mis pikemas perspektiivis tagavad elu kvaliteeti parandava tulemuse.

Järgmises kirjas tuleb juttu kolmandast fundamentaalsest ideest – neljast inimandest, mis aitab meil mõista mis on need esmatähtsad asjad, millel oma aeg pühendada.
Seniks, ilusat Jaani!
Silva



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar