kolmapäev, 24. november 2010

Leadership ja management

Kuna kõik asjad luuakse kaks korda, esmalt oma vaimus ja alles seejärel füüsilisel kujul, siis kas me oleme sellest teadlikud või mitte, kas meil on selle üle kontroll või ei - meie elu iga osa jaoks on olemas esmane looming. Meie ise oleme kas iseenda proaktiivse plaani teine looming või teiste inimeste plaanide, kavatsuste, erinevate olukordade või minevikuharjumuste teine looming.
Alustamine lõppeesmärki silmas pidades põhineb liidriks olemise printsiibil.
Kahjuks eesti keel ei oska väljendusrikaste eestikeelsete sõnadega vahet teha kahel väga olulisel juhtimisalasel ingliskeelsel terminil: leadership ja management. Kasutusel on sõnad „eestvedamine“ ja „ohjamine“, aga olgem ausad, inimeste jaoks need sõnad eriti mõnusalt ei kõla. Peale selle on ka leadershipi või liidriks olemise sisu hoopis midagi muud kui vedamine. See on oma tiimiga koos sammumine ja innustamine, kus töö põhisisuks on olla pigem treener või coach. Teatud iroonia peitub ka selles, et  nn "eestvedamine" röövib juhilt just selle aja, mis tal tuleks investeerida oma tiimi käima ja mängima õpetamisele. Ega sõna „ohjaminegi“ parem pole, inimene lihtsalt ei taha ohjes püsida, kasvõi ainuüksi kiusu pärast.
Peter Drucker ja Warren Bennis ütlevad, et management on teha asju õigesti ja leadership – teha õigeid asju.
Management on tõhus edukuse redelil ronimiseks, leadership kindlustab selle, et redel toetuks vastu õiget seina.
Mulle meeldib Covey näide meeskonnast, kes rajab teed läbi džungli, raiudes end läbi alusmetsa. Need on tegutsejad, probleemilahendajad inimesed. Nende selja taga seisab management, et kirveid teritada, juhtnööre ja instruktsioone kirjutada, tegeleda muskliarendusprogrammidega, sisse tuua täiuslikumaid tehnoloogiaid, koostada tööplaane ja eelarveid. Liider aga ronib kõige kõrgema puu otsa, vaatab ringi ja röögatab alla: „See on vale džungel!“
Kuidas tavaliselt vastavad toimekad ja tõhusad inimesed all? Mis iganes trükimusta mittekannatavat sealt ka tuleb, hoopis mõtlemapanevam on see, mis neile sõnadele järgneb: „Me teeme siin edusamme!“
Efektiivsus – sageli isegi ellujäämine – ei sõltu ainuüksi sellest, kui palju pingutusi tehakse, vaid sellest, kas need pingutused on tehtud õiges džunglis.
Isiklikus elus kehtib sama, enamgi veel, leadership on kriitilise tähtsusega mõtteviis ja oskus.
On üpris tavaline, et oleme nii süvenenud iseenda managementi, muudkui püstitame ja saavutame ammu enne veel, kui oleme endale selgeks teinud oma väärtushinnangud ja sihid.
Vaatasin nädalavahetusel PÖFF-il filmi „Kuidas elada igavesti“. Film on kahest teismelisest leukeemiahaigest poisist, kes unistavad mida nad tahaksid veel teha enne surma. Seejärel pühendavad elu viimased kuud oma unistuste teokstegemisele. Äärmiselt inimlik, siiras ja innustav film ka nende jaoks, kes pole kaugeltki nii raskes olukorras.
Silva

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar